Retur til www.Snatur.dk

                                                           Bestemmelse af Middelhavssølvmåge (Larus michahellis)
tekst og foto af Henrik Knudsen

På billedet 3 voksne Sølvmåger + 2 unge Sølvmåger og 1 Middelhavssølvmåge. Billedet er taget d. 15. januar 2011 i Bagenkop havn af Henrik Knudsen.

Personligt synes jeg Middelhavssølvmåge generelt er en svær fugl og altid en udfordring at bestemme, da den deler mange ligheder med vores Sølvmåge.
Den ville have været nemmere at bestemme, hvis den var dukket op som 1K i august - september, da er de længere fremme i dragtskifte end Sølvmåge.
Men det kan vi kigge på en anden gang.
Nu deler de i stedet mange kendetegn med Sølvmåge, dog ofte alt efter om det er sydlige eller nordlige bestande. Mange Sølvmåge kan blive meget lyse nu og blive meget "look a like".

Man kan kigge på følgende.
Proportioner: Her har vi næsten altid fat i en kraftige måge, men men husk meget ofte (vil jeg tro), så er det østlige bestande af Middelhavssølvmåge, som primært dukker op i DK,
og de er ikke så kraftige, som dem du ser i det vestlige Middelhav som fx i Spanien. Men en kraftig fugl med et mere fyldigt og kraftigt baghoved. Det virker nærmest firkantet
og så er de meget hvidhovede med en banditmaske.
Helt sort kraftigt næb med en kraftig vinkel på spidsen af undernæbbet.
De ser også mere langbenede ud.
Brystet hvidt og undersiden også, ikke så plettet som hos Sølvmåge. Har ikke Sølvmåge markante lys/mørk båndede dækfjer.
Normalt længere fremme med ryggens fældning, men som omtalt kan Sølvmåge på denne årstid også være godt med.
I flugt ses et meget kraftig sort halebånd, som står i kraftig kontrast til resten af den hvide hale. Her er Sølvmåge meget mere udflydende.
Undervingerne mørke, det er dog nok et bedre kendetegn i forhold til Kaspisk Måge, som har meget lyse/hvide.
Tertialerne sorte med smal hvid spids mod Sølvmågens mere grovhakkede.

Vil du læse mere så se også Esben Eriksens tips på Langelands Fugle

Retur til www.Snatur.dk